Starea vremii

Friday, January 27, 2012

 

In fiecare zi, milioane de persoane cauta informatii despre starea vremii. Toti cei care, zi de zi, cauta aceste informatii despre vreme o fac, de cele mai multe ori, pentru a lua o decizie in functie de prognoza meteo.

Prognozele meteorologice pe termen scurt (pana la 3 zile) au gradul de realizare cel mai mare (in medie 90%). Prognozele meteorologice pe termen mediu (pana la 7-10 zile) si cele pe termen lung (lunare si sezoniere) au grade de fiabilitate invers proportional cu timpul de anticipare.

 

Pentru cat timp putem prezice exact starea vremii?

Pe baza modelelor numerice de prognoza a vremii, evolutia fenomenelor meteorologice la nivelul teritoriului Romaniei poate fi anticipata rezonabil pana la cinci-sapte zile. Aceste modele, pentru a fi capabile sa furnizeze prognoze ale vremii, sunt initializate cu date atmosferice reale masurate in diverse locuri si dau o imagine globala sau regionala a starii atmosferei la anumite momente de timp.

Doar pentru intervale scurte se poate spune ca s-a ajuns la un grad ridicat de exactitate a prognozei. Cele mai greu de prognozat vremea este primavara si toamna. In aceste anotimpuri, diferente de doua-trei grade sunt extrem de importante, mai ales pentru culturile agricole.

Rateurile in privinta pronozarii evolutiei vremii sunt tot mai rare. Desigur ca mai sunt unele persoane care iau informatiile de la nivelul tarii si este posibil ca starea vremii deasupra strazii lui sa nu fie aceeasi. Pana la o saptamana, oamenii se pot baza pe prognozele meteo. Daca pleci la mare, in concediu, te apuci de arat, ai o competitie sportiva in aer liber, te apuci de construit, este bine sa te informezi din timp cu privire la evolutia indicatorilor care anunta schimbari in starea vremii.

0 comments:

Post a Comment